0-6 HAFTA UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI?
Yeni doğan bebekler tüm günlerini uyuyarak ve beslenerek geçirirler. Algıları açık değildir hızlı gelişip büyümek için bol uyku ve beslenmeye ihtiyaçları vardır. Gündüz belli rutin uykuları yoktur ama geceleri 4-5 saat kesintisiz uyuyabilirler. Tabi bu maximum bir saat dilimidir. Gnelde gece gündüz kavramı olmadığı için sık uyanır ve beslenirler.
GECE-GÜNDÜZ FARKI
Bebeğinizde henüz gece gündüz kavramı yoktur. Anca küçük detaylar ile bunu bebeğinize öğretebilirsiniz. Örneğin gündüz aydınlık ve gürüntülü ortamda uyutun. Geceleri ise karanlık ve daha sessiz ortamda uyumasını sağlayın. böylelikle bebeğinizin gece-güzdüz kavramına adapte olması kolaylaşacaktır.
GÜVENLİ ORTAMDA UYUTMAK
Bebeğinizin yattığı yerin güvenli ve ona zarar vermeyecek şekilde olmasını sağlayın. Zarar verecek oyuncak ve aksesuarlardan kaçının.
UYKU SÜRELERİNDE DÜZEN OLUŞTURMAYA ÇALIŞIN
Gündüz uykuları 2 saati aşmamasına dikkat edin. 2 saatte bir besleyerek bebeğinizin yeterli besin almasına destek olun ve böylece ileride rutinlerinin oluşmasına ve kolay adapte olmasına yardımcı olmuş olursunuz.
AÇ KALMAMASINA ÖZEN GÖSTERİN
Bebeğiniz hangi yaşta olursa olsun acıkır ise uyanır. Bu sebeple aç kalmamalı ve gerekli beslenmeyi yapmalı. Emerken uyuyan bebeğiniz var ise nazikçe uyandırıp beslenmesine destek olabilirsiniz.
EMZİK VERMELİ MİYİM?
Bebeğiniz emziği kabul ediyor ise uykusuna destek olabilir yani evet verebilirsiniz. Eğer almak istemiyor ve reddediyor ise kesinlikle zorlamamalısınız.
BEBEĞİNİZİ KUNDAKLAMALISINIZ
3-4 aya kadar bebekleriniz kontrolsüz hareket edebilir bunun sonucunda da kendi kendini uyandırabilir. Ayrıca bebeğiniz kundakta kendini sıkışık ve sıcak hissedeceği için anne karnında olduğunu düşünecek alıştığı ortamda uykuya geçmesi kolaylaşacaktır.
GECE VE GÜNDÜZ OYUNLARI FARKLI OLMALI
Gündüz tüm enerjisini atması için daha hareketli ve sesli oyunlar oynayabilirsiniz fakat gece uykusuna geçmeden önce daha sakin ve sessiz oyunlar tercih etmelisiniz ki bebeğiniz uykuya geçmeden önce sakinlesin kolay geçiş sağlasın.
ANNE KARNINDAKİ SES : BEYAZ GÜRÜNTÜ
Bebeğinizi uyuturken anne karnındaki sese yakın olan beyaz gürültüden destek alabilirsiniz. Böyle bebeğiniz daha kolay ve daha güvende hissederek uyuyacaktır.
1 VE 2 YAŞ ARASI UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI?
Bebeğiniz 1 yaşına geldiği dönemde artık bebeklikten çocukluğa geçmeye başlar. Bebeğiniz gündüz uykusuna direnebilir iki uykuyu bir uykuya düşürmeye çalışabilir. Fakat bu geçiş dönemidir asla 2 uykudan 1 uykuya geçiş yapmamalısınız. Bebekler 15-18 ay aralığında tek uykuya geçebilir. Bu da her bebekte aynı ay içerisinde olmaz. 15-18 aya gelinceye kadar bebeğinizin gündüz 2 uyku yapmasına çok özen göstermelisiniz. Ve bu yaşlarda bebeğiniz artık uykuya direnmeden kolaylıkla kendi kendine uyuyabilmeli. Tabiki bazı durumlar ve problemler yaşanabilir, gelin beraber bu problemler ile nasıl baş edebiliriz biraz bakalım..
UYKU ÖNCESİ RUTİNLER VE DETAYLARI
Bebeğiniz uykuya geçmeden önce mutlaka yapmanız gereken ve bebeğinde ‘artık uyumalıyım’ diye algıladığı bazı rutinler vardır. Bunlar diş fırçalamak, uyku tulumu giymek, sakin oyunlar oynamak, bez değiştirmek, perde kapatmak vs gibi. Bu rutinler elbetteki uyku öncesi yapılmalıdır. Bebeğiniz uykuya geçmekte zorlanıyor ise bu tarz rutinlerin süresini uzatabilirsiniz. Örneğin 15 dk süren rutini 20-25 dk çıkartabilirsiniz. Bu bebeğinizin daha çok sakinleşmesine ve uykuya kolay geçmesine fayda sağlayacaktır.
YATAĞA KOYUP ÇIKTIĞINIZ AN AĞLIYOR
Bu durum bebeğinizin tek kalmasından ve sizi kaybetme kaygısından kaynaklanıyor olabilir. Bebeğinize her an yanında olduğunuzu fakat uyku saatinde uyuması için onu bıraktığınızı anlatmalısınız. Gün içinde bebeğinizle daha çok ve kaliteli zaman geçirerek bu kaygıyıda ortadan kaldırabilirsiniz.
BEBEĞİNİZ YETERİ KADAR BESLENDİ Mİ?
Bebekler gece acıkarak uyanabilirler. Gün içinde fazla hareket ettikleri için tüm besini yakabilirler. Bu yüzden bebeğinizi zengin besin içerikleri ile beslediğinizden emin olun ve az yiyerek yatmasını engelleyin.
HASTALIK VE ATAK DENEMİ
Hastalık ve atak dönemlerinde bebeğiniz sık uyanır ve her an yanında sizi ister. Bu dönemde doktor tavsiyesini uygulamak ve bebeğinizin yanında olmak çok önemli. Hastalık döneminde tüm uyku eğitimini değiştirerek bebeğinize destek olmalısınız. Uyku eğitimi tam olan bir bebek atak veya hastalık dönemi geçtikten sonra eski rutinine kolaylıkla döner.
GÜNDÜZ TEK UYKUA GEÇİŞ SÜRECİ
Bebeğiniz 15-18 ayı doldurduktan sonra artık tek uykuya geçebilir. Gece uyanlar, gündüz uykuya direnmeler, kısa uykular, normalden erken uyanmalar tek uykuya geçiş sinyalleridir. Bu konuda tek uykuya hazır olan bebeğinizi yavaş yavaş tek gündüz uykusuna hazırlayabilirsiniz.
6 HAFTA 3 AY UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI?
Bebeğiniz bu dönemde uyku eğitimine zemin hazırlamak için çok uygundurç yavaş yavaş uykularını kontrolederek ileriye yatırım yapabilirsiniz. Geceleri 3 kez ortalama beslenmek için uyanır. Gündüz uykuları daha düzenli değildir fakat yatış saatleri hemen hemen belli olmaya başlamıştır. Bu aylarda uykusu için neler yapabiliriz?
UYKU RUTİNLERİ
Uyku öncesi rutin yapmanız bebeğinizin uyku saati geldiğini anlamasını kolaylaştırır. Bebeğinizin saat kavramı henüz olmadığı için siz ona destek olmalısınız. Uyumadan hemen önce yapılan rutinler bebeğinizi düzene alıştırır.
GECE UYKUYA GEÇİŞ SAATİ
gece uykusu 18.00 ile 20.00 olmalı. Bu düzene bebeğinizi alıştırmalı rutinler ile uykuya geçmesini sağlamalısınız. Bebeğiniz daha geç uyuyor ise yavaş yavaş saatini geriye çekmelisiniz.aniden yapmak uykuya geçişi zorlaştırır.
UYKU SİNYALLERİ
Bebeğiniz bu aylarda artık sizlere uykusunun geldiğini beden dili ile anlatmaya başlar. Uyku sinayllerini aldığınızda rutinler ile bebeğinizi uykuya hazırlamalısınız. Gecikir ise bebeğiniz yorulur ve uyuması zorlaşır.
YATAĞINA ALIŞTIRIN
Bebeğiniz nerde uyuyakalırsa kalsın mutlaka yatağına yatırın. Yatağında daha güvende ve daha uzun uyuyacaktır. Zaten araştırmalarda bebeğinizin düz zeminde yattığında daha fazla oksijen aldığını doğruluyor.
KUNDAKLAYIN
Kundaklanan bebekler kendi kendini uyandıramaz ve kendini anne karnında hissettiği için daha güvende olduğunu düşünerek rahat uyayacaktır. Bu nedenle bebeğinizi yarım yada btam kundak yapmanızda fayda var.
ANNE KARNINDAKİ SES: BEYAZ GÜRÜLTÜ
Bbebeğinizin kolay uykuya geçmesini sağlayacak önemli etkenlerden biri beyaz gürültüdür. Bu ses anne karnındaki sese benzer ve bebeğinize güven verir.
UYKULU İKEN YATAĞA BIRAKIN
Bebeğinizin kendi kendine kolayca uyuyabilmesi için uykulu yada uyanıkken yatırmalısınız. Bebeğiniz başta dirense bile buna zamanla alışacak ve kendi uyumaya başlayacaktır. Sabır ile güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.
3-6 AY UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI?
Bebeğinize bu aylardan itibaren uyku düzeni kurmaya başlayabilirsiniz. Kalkış ve yatılş saatleri hemen hemen belli olur ve uyku sinyalleri verir. Uyku eğitimi için en verimli aydır. Bebeğinizi takip ederek ona en uygun uyku programını oluşturabilirsiniz. Geceleri 6-8 saate arası kesintisiz uyuyabilir ve uyansa bile kendisi uykuya dönebilir.
GÜNDÜZ UYKU DÜZENİ
Gündüz uykusuna direnmeye başlıyor ise uyku sayısını 4’ten 3 e düşürebilirsiniz. Ama bunu aşama aşama yapmalısınız.
TOK OLDUĞUNDAN EMİN OLUN
Bebeğiniz aç ise uyanabilir. Bu aylarda katı gıdaya geçmek için uygun aylar olabilir bu konuyu doktorunuz ile görüşerek düzenlemelisiniz. Bebeğinizin gündüz yeterli besini alması uykusu için önemlidir.
GECE UYKUSU DÜZENİ
18.00 İLE 20.00 arasında bebeğiniz uyku sinyalleri vermeye başlar. Bu sinyalleri gördükten sonra uykuya hazırlık aşamasına geçmelisiniz. Bebeğiniz geç yatar ise çok yorulur ve yorulduğu için uykuya geçmesi ve uzun uyuması zorlaşır. Saat takibi çok önemlidir.
UYKU ARKADAŞI EDİNİN
Uyku arkadaşı bebeğinizin yalnız hissetmesini engeller ve uykuya geçmesini kolaylaştırır. Hatta dilerseniz uyku arkadaşını üstünüzde taşıyarak siz gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem bebeğinizin sizin kokunuzu alarak rahat uyumasını sağlar. Uyku arkadaşının yumuşak ve bebeğe zarar vermeyecek şekilde olmasına özen göstermelisiniz.
GÜN İÇİNDE BOL HAREKET
Bebeğiniz yeni öğrendiği hareketleri tekrar tekrar yapmakta çok heveslidirler. Gün içinde öğrendiklerini uykuya geçmeden önce sık sık yaparak uykuya geçişi kendileri engellerler. Bu sebepten gündüzleri bol egzersiz yaparak gece rahat uyumasını sağlayabiliriz.
BEBEĞİNİZE ZAMAN VERİN
Bebeğiniz uyandığı an yanına gitmeyin, uykuya tekrar dönmesi için ona zaman verin. Zaten uykulu olacağı için bu çok zor olmayacaktır.
KARANLIK ORTAM
Bebeğiniz karanlıkta etrafı seçmez ve dikkatini dağıtamaz böylelikle kolay uykuya geçiş sağlar. Ayrıca karanlıkta büyüme hormonu salgılandığı için bebeğinize ekstra faydası olur.
BEYAZ GÜRÜLTÜ
Beyaz gürültü anne karnındaki sese benzer bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştırır. Bebeğinizi rahatlatır ve güvende hissetmesine neden olur. Ayrıca dışarıdan gelen tüm sesleride engellemiş olur
UYKU ÖNCESİ RUTİNLER
Bu rutinler sayesinde bebeğiniz uyuması gerektiğini algılar ve uykuya geçişi kolaylaşır. Bunlar banyo yapmak, kitap okumak, bez değiştirmek, uyku tulumu giymek vs
UYKU SİNYALLERİ
Bu sinyalleri aldıktan sonra uyku rutini yapıp bebeğinizi yatırmalısınız. Eğer sinyallerden çok sonra yatırırsanız bebeğiniz yorulur ve uykuya geçişi zorlaşır.
GÜZDÜZ UYKULARI
Gündüz yeteri kadar uyuyan bebek gecede o düzene alışarak belli bir rutinde ilerler. Oyüzden gündüz uykusu düzeni çok kıymetli.
AYNI YATAK
Bebebğinizi hep aynı yatak veya beşikte yatırmak çok önemli. Bebekler alıştığı düzene devam etmeyi ve kendini orada güvende hissetmeyi ister.
KENDİ KENDİNE UYUMASINA İZİN VERİN
Bebeğiniz uyandığında direkt olarak yanına gitmeden tekrar uykuya dönmesi için zaman vermelisiniz. Ayrıca ilk uykuya yatışında da yatağına bırakarak destek vermeden uyumasına izin verin. Eğer zorlanır ise müdahale etmeye başlayabilirsiniz.
PEKİŞTİRMESİNE İZİN VERİN
Bebeğiniz yeni şeyler öğrendiğinde bunları sıkça tekrar etmek isterler. Ve bu tekrar bazen uykuya geçiş esnasında da olabilir. Bu nedenle bebeğinizin bu dönemlerine sabır ile karşılık vermeli ve geçici olduğunu kabul etmelisiniz.
YATIŞ ŞEKLİ
Bebeğinizi daima sırt üstü yatırmalısınız. güvenli uykunun en önemli adımı.
HUZUR DOLU UYUMA ORTAMI
Bebekler etrafında olan biten tüm olumsuz şeyleri algılar ve onlara göre hareket eder bu nedenle bebeğinize huzur ve sevgi vermek uykusu içinde çok kıymetlidir. Huzur dolu ve sakin bir ortam bebeklere iyi gelir.
BEBEKLERİN RÜYASI
Uyku bebeklerin gelişiminde büyük rol oynar. REM aşaması dediğimiz uykunun hafif olduğu kısımda rüyalar görülür. Ve bu kısımda uyanmalar çoktur. Araştırmaya göre bebekler anne karnında rüya görmeye başlarlar. Ve sürekli REM döneminde uyudukları için dışarıdaki seslerden hemen etkilenir ve uyanırlar.
Fakat uykuları gördükleri rüyadan etkilenmez. Bu rüyadan etkilenme kısmı daha büyük yaşlarda ortaya çıkar 2 yaş sonrası için diyebiliriz. Etrafını algılayıp rüyasınıda yorumlayabildiği için uykusuda rüyadan etkilenir.
BEBEKLER & UYKU
Bebeklerimizin gelişimde beslenme kadar uykunun rolüde büyüktür. Uyku bebekleri Fiziksel ve zihşnsel olarak gelişimini desteklemektedir. Uykusunu alan bebeğin enerjisi ve algısı daha iyi olur. Tüm gün güzel beslenir, mutlu olur ve öğrenmeye açık bir gün geçirir.
BEBEĞİM KESİNTİSİZ UYUMUYOR.
Geceleri yetişkinlerde dahil hiçbir bebek kesintisiz uyumaz. Herkeste olan uyku evreleri bebeklerde de vardır.bu evrelerin içinde hafif uyku mevcuttur. Uykumuzun hafif olduğu esnada uyanır üstümüzü örter, yastığımızı düzeltir vs ve tekrar uykuya geçeriz. Bebeklerde bu süre 45 dk bir gerçekleşir. Bebek emerek uyudu ise tekrar uyandığında emme ortamını arar ve bulamazsa uykusu dağılabilir. İşte uyku eğitiminde de bunu söylüyoruz bebeğiniz gece elbette uyanır ama önemli olan tekrar kendi kendine uykuya dönebilmesidir.
Bebeğiniz her 40-45 dk uykusu hafiflediğinde uyanır ve kendi başına uykuya döner ise sizde kesintisiz uykularınıza dönmüş olursunuz. Bu nedenle uyku eğitiminde asıl amaç budur. Bu hem bebeğin gelişimi hem sizin dinlenmeniz için önemli unsurdur.
ANNE SÜTÜ
Bebeğiniz besin desteği almıyor ise 6 aya kadar sizin sütünüz ile beslenir. Sizin yediğiniz gazlı yiyecekler bebeğinize geçmektedir. Bu nedenle beslenmenize dikkat etmeli ve gazlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Öğünlerinize kimyon ve rezene eklerseniz bebeğinizin sindirimine destek sağlamış olursunuz.
SUSUZLUK
Eğer bebeğiniz sizin sütünüz ile besleniyorsa siz su tüketiminizi arttırmalısınız. Böylelikle bebeğinize su taşımış olursunuz. Mama desteği alan bebeklerde mama haırlanırken su ile karıştırmakta fayda var. Böylelikle bebeğinizin su ihtiyacını karşılamış olursunuz.
HAZIR MAMA DESTEĞİ
Öncelikle bu konuda doktorunuzun tavsiyesi ile ilerlemelisiniz. Fakat onun dışında alınan mamanın içeriğine dikkat etmeli veya mamayı sulandırarak yedirmelisiniz.
ALERJİLER
Bebeğinizin süt veya protein alerjisi olabilir. Bebeğiniz bu besinleri sizin aracılığınız ile alır. Eğer bir alerji söz konusu ise doktorunuzdan destek almalısınız.
BESLENİRKEN HANGİ POZİSYONDA
Bebeğinizi hafif açılı yani oturur gibi emzirmelisiniz. Eğer yatar pozisyonda emerse çok fazla gaz yutar ve çıkartmasıda zor olur.
KATI GIDALAR
Bebeğiniz 6 aydan sonra katı gıdaları denemeye başlayabilir. 3 gün boyunca deneterek ve bebeğinizi gözlemleyerek hangi gıdanın ona iyi geldiğini anlayabilirsiniz.
GAZ PROBLEMİNE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
- Egzersizler : Yapacağınız hareketler ile bebeğinizin gazı çıkartmasına yardımcı olabilirsiniz. Yetişkinler gün içinde hareket eder ve gazlarından kurtulabilir fakat bebeklerde bu çok mümkün değildir. Burada gerekli desteği siz sağlamalısınız örneğin bisiklet hareketi yaptırarak yada karnına bacakları ile hafif hafif bastırarak gazlardan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
- Ilık duş : Ilık suda bebeğin kalması masaj gibi gelecek ve bağırsaklarını çalıştıracaktır. Hem gazdan hemde tuvalet yapamama probleminde kurtulacaktır.
- Masaj : Karın ve bağırsak bölgesine bebek yağları yada kremleri ile saat yönünde hafif bir masaj yapmanız bağırsakların çalışmasına yardımcı olacaktır. İlginç bir bölge olarakta bebeğinizin ayak altına yapacağınız masajda bağırsakları uyararak çalışmasına neden olacaktır.
BEBEĞİM GÜNDÜZLERİ NEDEN KISA UYUYOR?
Gündüz uykuları bebek gelişimi için son derece önemlidir. Bu nedenle bebeğiniz neden gündüz kısa uyuyor bunun nedenini bulup çözmek için çaba harcamalısınız.
Uykusunu alamamış yada kesintili uyumuş bebekler gün içinde huysuz ve enerjisiz olur. Beslenme kadar önem taşıyan bu uykular için özel ilgi gösterilmelidir.
Uykusunu alan bebek düzenli beslenir, enerjik olur ve öğrenmeye açık bir gün geçirir. Gündüz yeteri kadar uyumamış bebek gece uykusuna yorgun geçer ve böyle olunca gecede uyuymaz. Gecve uykusu eksik olan bebek gündüz problem yaşar yani bu durum uzun süre bu şekilde devam eder.
Kısa uyuyan bebeğe sahip olan anneler kendine yeteri zaman ayıramadığı için çok fazla yorulur ve bebeğine yeterli ilgiyi veremez. Yani yeterli uyku uyayamayan bebekler kendine zarar verir. Bu nedenle bu sebebini bulup hemen çözmelisiniz.
1.DESTEKLİ UYKU
Destek dediğimiz şey aslında emmek,sallanmak,konuşmak,ninni söylemek vb şeylerdir. Bebeğinizi bu desteklerden biriyle uyutursanız bebeğiniz 40-45 dk sonra hafif şekilde uyandığında yne aynı koşulu arayacaktır ve bulamadığında ağlama krizi yaşayacaktır. Bu nedenle bebeğin kendi kendine uykuya dönmesi çok önemlidir.
2. UYKU ORTAMININ YANLIŞ OLMASI
2 ay üstü bebekler gece uykusunda olduğu gibi günüz uykusundada karanlık ve sessiz ortamları ister. Bu koşulları sağlayarak bebeğin gündüz uykusunu yapmalısınız. Bu hem dikkat dağınıklığını engeller hemde uyku hormonu salınmasına yardımcı olur.
3. RUTİNLER
Uyku rutinleri eğitimin en en en önemli kısımlarından birisidir. Bebekelrde saat karamı olamdığı için onlara rutinler ile uyuması gerektğini,zamanı geldiğini anlatabiliriz. Bu rutinler iyi geeler demek, öpmek, pijama giydirmek, kitap okumak vb şeyler olabilir.
4. UYKU RUTİNİ NE ZAMAN UYGULANMALI
Uyku rutinleri hem gündüz hem gece uykularından önce yapılmalıdır. Sadece gece uykusu için yaparsanız bir fayda göremezsiniz. Uykular farksızdır bebeğe bunu anlatmak içinde rutin uygulamalısınız.
5. GÜNDÜZ UYKUSUNU YANLIŞ ZAMANDA AZALTMAK
4 aylık bebek günde 3 uyku yapmalı, 6-8 aylık bebek 2 gündüz uykusu yapmalı, 15-18 aylık bebek ise tek uyku ile günü bitirebilir. Bunlara dikkat etmeli ve zamanından önce uykuyu azaltmamalısınız. Uykuyu yanlış ayda azaltırsanız yada tekrar arttırmak isterseniz bebeğiniz bundan etkilenir ve gece uykusuda bozulur. Gereken ayda gerektiği kadar uyutmak en sağlıklısı olacaktır.
6. SABIRSIZ OLMAK
Her bebeğin yaşına ve ayına uygun bir uyuma süresi ve düzeni vardır. Mutlaka bu takvimi uymak ve uygulamakta acele etmemek gerekir. 1-2 saat uyanık kalması gereken bebeği 3-4 saat uyutmadan uyanık kalmasını sağlamak bebeğin gece uykusuna yorgun geçmesine ve hatta uyku düzeninin tamamen bozulmasına neden olabilir.
UYKU EĞİTİMİNDE ÖNEMLİ NOKTALAR
Eğitimi alan bebeklerdir ama uygulamanın ve sonuca ulaşmanın en önemli etkeni ailelerdir. Anne ve babalarımızın eğitim sırasında dikkat etmesi ve özen göstermesi gereken bazı durumlar var. Birlikte onlara bakalım;
AİLELERİN KARARLI OLMASI
Aileler eğitim sonucunda ne olmasını istediklerini biliyorlarsa ve bunun için kararlı olurlarsa başarısız eğitim söz konusu bile değildir. Kolay bir eğitim olmadığını bilerek bu yola başlayan fakat eğitim ne gerektiriyorsa yapan kararından vazgeçmeyen aileler mutlaka güzel sonuçlara ulaşır. Siz kararsız bir tutum sergilendiğinizde bebeğiniz bunu hissedecek ve olumsuz etkilenecektir. Bu nedenle bu eğitime tamamen kararlı olduğunuz bir dönemde başlamanız hem sizin hem çocuğunuz için daha sağlıklı olacaktır.
AİLELERİN TUTARLI OLMASI
Bebeğiniz sizin tutumlarınız aynı olur ise gerekli şeyi öğrenebilir. Çünkü bebekler her şeyi tekrar ile öğrenir. Siz bebeğinizi her gün aynı yatakta ısrarla yatırırsanız bebeğiniz günün sonunda orada uyuması gerektiğini algılar ve öğrenir. Tamamen desteksiz uyutmak istiyorsanız tüm destekleri kesmeli ve bu konuda tutarlı olmalısınız. Bir gün bile destek verirseniz bebeğiniz hemen eskiye dönecek ve o desteği hep isteyecektir.
AİLELERİN SABIRLI OLMASI
Sabırlı olmak bebeğiniz kaç yaşında olursa olsun ihtiyacınız olan bir durum. Bebeğiniz alışkın olduğu uyku düzenini bırakıp hiç bilmediği bir düzene geçiyor ve her gün yeni bir bilgi öğrenip gelişen bir bebekten bahsediyoruz. Bu süreç oldukca zor ve alışması zaman alan bir durum. Siz sabredip devam ettiğiniz sürece sonucu güzel ve ömürlük olacak.
Kısaca bu süreçte kararlı, tutarlı ve en kıymetliside sabırlı olmalısınız. Sonrasında bebeğinize güvenin ve uykuların tadınız çıkartın.
UYURKEN BEBEĞİM NE GİYMELİ?
Yaz aylarında bir problem teşkil eteyen bu durum kış ayları geldiğinde tam tersine döner. Anne bebeğinin üşüdüğünü düşünüp kat kat giydirir ve buda bebeğin terlemesine ve hasta olmasına neden olabilir.
Kış ayında gündüz uykusunda bebeğinizi kontrol edebilirsiniz, üşüdümü yoksa terledi mi diye. Fakat geceleri her an bebeğinizi kontrol etmek zordur ve uykusunu bölme konusundada tehlikelidir. Yorgan veya battaniye örttüğünüzde bebeğiniz bunu üstünde tutmayacak hareketleriyle gece boyunca üstünde atacaktır.
Uyku tulumu bu konuda tam bir çözüm diyebiliriz. Uyku tulumunda karar verdik fakat hangi modeli ve hangi kalınlığı seçeceğimizi bilmiyoruz. Bu konuda en dikkat etmemiz ve ilk bakmamız gereken değer TOG değeri. TOG değeri dediğimiz şey tulumun kalınlığını, üretim malzemesini ve modelini belirtren bir değerdir.
TOG Havalar serin ise
- 2.5 TOG Kış mevsiminde ve serin olan odalarda
- 3.5 TOG Kış mevsiminde ev dışında yada daha serin odalarda
ODA SICAKLIĞI
TOG değerini öğrendiğimize göre şimdide hangi TOG değerini tercih etmeliyiz ona bakalım. Bebeğinizi uyuttuğunuz anda oda kaç derece oluyor ona bakarak gereken tulumu alabilirsiniz. Sabah-öğle-gece bu üç dereceyede bakarak en soğuk hangi dereceyse ona göre almalısınız.
MODEL SEÇİMİ
4 ay ve altı bebekler kundak model tercih edebilirler.
El kol hareketleri arttığında alttan torbalı olanları tercih edebilirsiniz. Hem bebeğiniz hareket etmek isteyebilir hemde dönmeye başladığında destek olması için kollarını kullanması gerekir.
6. aydan itibaren bebeğiniz artık iyice ayaklanmaya ve kendi başına hareket etmeye başlayacaktır o halde ayaklı tulumlar tam bebeğinize göredir.
Ve artık 12 ay üzeri bebekler ayaklı tulum yada yetişkinlerin tarzında bir pijama ile uyuyabilir. Çünkü artık kalkmaya tutunmaya ve çok hareket etmeye başlayacaktır.
Tuvalet eğitimini tamamlayan bebeklerde artık alt üst olarak parçalı pijama vs kullanılabilir ve daha rahat edilir.
MALZEMESİ
Bir çok malzemeden uyku tulumu vardır. En sağlıklı olan tabiki pamuktur. Fakat 16 derece altında bir ortamda uyuyan bebeğiniz varsa ozaman polar tercih etmelisiniz. Ama en önemli hava alan ve doğal malzeme olmasına özen göstermemiz gerekir. Bebeğinizi terletmemeye de dikkat etmelisiniz. Terleyen bebek kolayca hasta olabilir.
TOG DEĞER SEÇİMİ
TOG değerlerinden bahsetmiştik. Oda sıcaklığı 22 derece gibi ise 1.0 TOG değeri yeterli olur. İçinede ince bir uzun kollu body ve bir pijama altı tercih etmelisiniz. Ama TOG değeri 2.5 olan bir uyku tulumu aldıysanız içine kısa kollu body giydirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Yani odanın sıcaklığına göre TOG değerine ve içine giydirdiğiniz kıyafete karar vermelisiniz.
Uyku tulumunu ayına göre torba ayaklı yada ayaklı olarak tercih edebilirsiniz. Torba ayaklıda yukarıda bahsettiğim gibi bir yol izleyebilirsiniz. Ayaklı olan model yani daha ileriki aylarda kullandığımız modelde ise 22 derece sıcaklıkta TOG 1.0 değerde tulum aldıysanız içine pamuklu kalın ürünler giydirmelisiniz ama TOG 2.5 değerinde tulum aldıysanız içine atlet yada ince body giydirmeniz yeterli olacaktır.
Uyku tulumu bebeğiniz için yeterli olacaktır üstüne yorgan veya battaniye örtmeniz hem tehlikeli hemde bebeğinizi terleten bir unsur olur. Biz hiçbir zaman bebeğinizi terletmek istemiyoruz sadece terlemeden ısınmasını sağlamaya çalışıyoruz lütfen buna dikkat edelim.
ANİ BEBEK ÖLÜMÜ SENDROMU
Doktorunuz bebeğiniz doğduğu andan itibaren size uyku ile ilgili verdiği bilgi bebeğinizi sırt üstü yatırmanızdır. Bunun sebebide ani bebek ölümü sedromu dediğimiz durumdur. Bununda nedeni bebeğinizin nefesinin beyine iletilmemesi yada nefes mekanizmasında sorun oluşması ve tam çalışmaması olarak anlatabiliriz. Tam sebebi henüz belli değildir ama araştırmaların çoğuna göre genelde bu yorum yapılır. Bu durumda vucutta oksijen değeri azalır ve karbondioksit değeri artar böylelikle bebek uyanamaz. 2 hafta ve 12 ay arasında sık görülen durumdur vee n fazla 2-6 ayda yaşanır.
NEDENLERİ NELER OLABİLİR?
- Bebeğinizin kaslarıın gelişmemesi. Yani yüz üstü yatan bebek diyafram kasını kullanamaz ve yeterli solunum alamaz.
- aşırı uykusuzluk.
- aşırı sıcak ortamlar.
- genetik. Yani daha önce böyle bir durum olduysa bebeğinizde olma ihtimalide artıyor.
- düşük kiloda doğması veya prematüre doğmasıda risk teşkil eder.
NE GİBİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?
- bebeğinizi hep sırt üstü yatırmalısınız. Yüz üstü veya yan yatışı tercih etmemelisiniz.
- bebekler tek başına uyumalıdır. Ailenin yanında yatması onlara uygun değildir çünkü yatakta bulunan yetişkin yada yorgan/battaniye bebek için risktir.
- çok sıcak ortamda yatırmamalısınız. Bebeğiniz sıcakta nefes almada zorlanır veya anne karnında hissedeceği için nefes almayı bırakır.
- tüylü oyuncaklar ile uyumamalıdır. Ağzını burnunu tıkama riski yüksektir.
- 2 yaş öncesine kadar yastık kullanmamalıdır.
- bebeğe hamileyken sigara tüketmemek gerekir yada doğumdan sonra sigara dumanına maruz kalmamalıdır.
Bebek büyütme aşamasında her konuda farklı fikirler duyabilirsiniz. En çok fikir ayrılığı da emzik verip vermemekte çıkar. Bebeğinize vereceğiniz emzik hem sizin hem bebeğinizin işini kolaylaştırır. Diş etine ve ağız sağlığına zarar verdiğine inanılan emziğin aslında kullanım süresini kontrol ederseniz herhangi bir sıkıntıya yol açmaz.
EMZİK GERÇEKTEN ZARAR VERİR Mİ?
Şuan için en fazla çıkan fikir ise doğru zamanda ve belli sürelerde kullanılırsa bebeğinize asla zarar vermeyeceğidir. Bebeğiniz ilk doğduğunda emme isteği çok fazladır. Bu emme isteğini annenin karşılaması pekte mümkün değildir. Bu nedenle emzik kullanmak size ve bebeğe fayda sağlayacaktır. Bebeğiniz emziği kaybetmesin diye bir yerine bağlamak çok büyük tehlike oluşturur.
EMZİĞİ HANGİ AYDA KULLANMALI?
4 ve 6 hafta arasında başlamak oldukça iyi bir zamandır. Daha öncesinde başlarsanız bebeğinizin beslenme ihtiyacını ertelemiş olabilirsiniz. 12 ay sonrasında ise emziği bırakmalı çünkü damak yapısına ve dişlerine zarar verebilir. Ayrıca yaş ilerledikçe bebeğiniz inatlaşarak bırakması zorlaşır.
UYKUYU GEÇİŞİ KOLAYLAŞTIRIR MI?
Bebeği sakinleştiren bir unsur olduğu için uykuya geçişini de kolaylaştırır ve bebeğin emme refleksini destekleyip yatıştırır. Bebeğiniz kendisi emziğini alabiliyor ise beşiğine çok emzik bırakıp uykusunun bölünmesini engelleyebilirsiniz. Fakat 6 aydan sonra bu durum destek şekline dönüşebileceği için dikkat etmelisiniz. Bu durumda desteği kaldırıp kendi kendine uyuyup uyanmasını sağlayabilirsiniz.
Ülkemizde maalesef anne ve babalarımızın içine sinmediği için bebekler hep kat kat giydirilip yatırırlır ve onlara göre her zaman üşütler. Her ülkede ve her ortamda ideal sıcaklık farklıdır tabiki ama bizim ülkemizde 18-22 ideal bir sıcaklıktır. Bebeğinizi uyutmak içinde 20-22 derece idealdir. Ayrıca vücut ısısı uyurken 1-2 derece düşebilir bu normaldir. Ama bu düşüklük oluyor diye üstüne ekstra 3 kaat giydirmek çok yanlıştır. Bebeklerin çok sıcak ortamlarda ani ölümler ile karşı karşıya olduğunu bilerek hareket etmeliyiz. Bebeklerde ter bezlerinn fazla olması nedeniyle daha fazla terlerler. Terlemek vucutteki zararlı toksinleri atmaya yardımcı olur.
Uyku ortamı ve kıyafeti ideal olmasına rağmen hala terleyen bir bebeğe sahipseniz bunun başka nedenleri olabilir. Bu konudada mutlaka doktorunuza danışarak bir yol izlemelisiniz. Bir çok hastalıktada aşırı terleme gözlenebilir. Yani koşullar normal olmasına rağmen bebek hala terliyor ise bu işin başka bir nedeni mutlaka vardır.
Erken yatan bebeklerin beslenmesinden, gelişimine tüm süreçleri olumlu yönde etkilenir. Daha mutlu ve daha aktif bir bebeğiniz olur. Bunun sebebi erken uyuyan bebeklerin deerin uyku süresinin fazla olmasıdır. Geç yatma bebeğinizin her durumunu etkiler. Odaklanma,beslenme,oyun oynama gibi gün içinde yaptıkları tüm durumları. Ayrıca okul çağına gelen çocuklarda geç yattıklarında ders performansları olumsuz etkilenir. Her gün aynı saatte ve düzende uyuayn bebeklerin uyku kalitesi yüksekatir ve doğrudan yaşam kaliteside yükselir. Geç uyuyan bebek geç uyanır ve daha fazla uyur düşüncesi tamamen yanlıştır. Bu bebeğinize arar veren bir durumdur. Bebeğinize tv yada video izleterek uyutmak yerine kitap okuyarak uyutmak yada sakin müzikten sonra uyutmak uykuya vgeçişini tamamen kolaylaştırır. Ve bebeğinizin sakinleşmesine fayda sağlar. Bebeğiniz büyüdüğünde size bahaneler bularak uyumamaya çalışacaktyır fakat bu bahanelere inanmadan istikrarlı şekilde düzeni devam ettirirseniz çocuğunuzun faydasına olur.
Erken uyutmaya aniden başlammalısınız. Bunu bir süreç haline getirerek yavaşlatmalısınız. Her gün 10-15 dk geri çekerek yapabilirsiniz. Ve 3 günün sonunda o kısa sürelerin etkisine inanamıcaksınız.
ERKEN UYANAN BEBEKLER
Uyku eğitimini alan bebeğiniz artık gece deliksiz uyumaya başlamıştır. Fakat bazı durumalrda bebeğiniz erken uyanıyordur. Yani normal uyanma saati 6.00 iken bebeğiniz 5.00 uyanmıştır. Buna bir gün müsaade ederseniz bu hergün bu şekilde olmaya başlar. O nedenle uyku eğitiminin başında nasıl istikrarlı iseniz yine aynı şekilde olmalısınız. Peki bu durumda ne yapabiliriz? Diyelimki bebeğiniz 5.00te gözünü açtı ve güne başladı. Siz bunu fark etseniz bile asla odasına gidip yatağından almıyorsunuz. 6.00 yani uyanma saatine akdar bekliyorsunuz. Bebeğiniz uykuya geri dönmese bile o saati beklemelisiniz. Çünkü bu bi alışkanlığa dönüşmemeli. Ertesi gün yine 5.00te uyansa bile mutlaka 10 dk bile olsa uykuya dönecektir. Çünkü bebeğiniz yanlış saatte uyandığının farkına varmış oalcaktır. Uyanma ideal saat 6-8 arasıdır. 6da uyanann bir bebek normal kabul edilir ve güne başlayabilir. Yani geç yatırırp geç kaldırmak durumu tamamen yanlıştır.
GÜNDÜZ UYKUSUNU NE ZAMAN BIRAKMALIYIZ?
Çocuğunuz büyüdükçe gündüz uykuları azalmaya hatta tamamen bırakmaya başlayabilir. Belli bir yaş sınırı yoktur bazı bebekler 3 yaşında gündüz uykusunu tamamen bırakırken bazı bebekler 5 yaşına kadar uyuyabilir. Bu durum tamamen bebeğin kendisi ile alakalıdır. Uykuyu bırakmaya karar verirken bunu bebeğinizi gözlemleyerek yapmalısınız.
BEBEĞİNİZİN GÜNDÜZ UYKULARINI BIRAKMA ZAMANININ GELDİĞİNE DAİR BAZI İŞAREKETLER…
-
Gündüz uyumadığında bile gece uyku saatine kadar yorulmuyor ve uyku belirtileri gözlemlemiyorsanız
-
Gündüz uyku saati geldiğinde bebeğiniz yorgun ve uykusuz gözükmüyorsa
-
Gece uykusuna geçmekte zorluk çekiyor ve saati erteliyorsa
Artık gündüz uykularını bırakmanın tam zamanıdır..
PEKİ BEBEĞİM GÜNDÜZ UYKUSUNU NASIL BIRAKIR?
Bu konuda bebeğinizin durumunu takip etmek önemlidir. İlk günlerde uyumasa bile daha sakin aktiviteler yaptırmalısınız. Dinlenme ihtiyacı olabilir. Gecede erken uykuya geçmek isteyebilir buda gayet normaldir. Uyku sayısı azaldığı zamanlarda gece uyku saatini de değiştirmelisiniz. Yeni düzen her şeyi değiştirir.
Bebeklerin kendi kendine uyuması ailelerde güven problemi oluşacağı düşüncesine neden oluyor. Fakat bu durum kesinlikle bebeğinizde güvenli bağı bozmaz. Ve evet bebeğinizin ağlamadan kendi kendine uyuması ve uyansa bile tekrar uykuya dönmesi mümkün.
Bebeğiniz her duruma ağlayarak tepki verir. Yani yeni uyku düzenine geçiştede ağlaması çok doğaldır. Bunu sizden ayrı kaldığı için yada üzüldüğü için değil sadece ağlayarak tepki gösterdiği ve yeni sürece alışmada zorlandığı için yapar. Bebeğin destekçisi olup onu sakinleştirmeye çalışarak işe başlayabilirsiniz. İlk günden bebeği bırakıp gitmek yerine ona temas ederek ortada kötü bir durum olmadığını hissettirmelisiniz. Hergün daha az ağlamaya başlayacaktır ve bir gün hiç ağlamadan duruma adapte alacaktır. Bu ağlama krizleri en fazla 10-15 gün sürer.
Her bebeğin bu duruma tepkisi farklıdır. Bu nedenle bebeğe özel destek almak en güvenli olanıdır. Bebeğinize en iyi gelecek yöntemin bu olduğunu kabul edip istikrarınızı bozmamalısınız. Burada en önemli şey ailelerin kararlı ve istekli olması. Çünkü bebeğiniz sizin aldığınız her kararı ve durumu hisseder.
Bu süreçte bebeğinizin ağlama krizlerine girmesini engellemek için neler yapabiliriz?
- gündüz uykusunu yeteri kadar yapması.
- bebeğinize rutinler uygulamak.
- bebeği çok yorgun uyutmamalısınız. Uyku sinyalleri aldığınızda rutinleri yapıp uykuya geçirmelisiniz.
- gece bebeğiniz her ağladığında yanına gitmemelisiniz bu geçici bir durumdur. Bebeğe tekrar kendi kendine uyuması için zaman vermelisiniz.
Uyku her yaş grubu için önemlidir. Uyuma sürenize ve kalitenize göre hayatınız çoğu zaman şekillenebilir. Beslenme ne kadar değerli ise uykuda aynı şekildedir. Her bebekte ay ay uyku dğzeni değişirken bu yaş aldıkca çocukluk ve yetişkinlik evresinde de değişime devam eder. Yatma süreniz, koşulunuz, rutinleriniz hep değişir. Değişmeyen tek şey hangi yaşa gelirseniz gelin uykunun kıymetidir.
3-5 yaş aralığında çocuklar 11 saat uyumalıdır. Mutlu uyanmış ve enerjik bir çocuk uykusunu almış demektir. Bu yetişkinlerde de böyledir. Hatta tüm yetişkinlerin uyku rutini vardır. Duş almak, diş fırçalamak uyumadan kitap okumak vb gibi. Yani sadece bebeklerimize rutin uygulamayız bizimde olağan rutinlerimiz vardır.
Çocuğunuzun yorgunluk derecesine de bakmanız lazım çünkü yorgun olan çocuklar yatağa gitmek istemez. Tabiki her koşul normal ve çocuğunuzun bir problemi yokmise uyumak istememesi sadece yorgunluk olabilir.
Bebeğinizi yorarak yada geç yatırarak deliksiz uyumasını sağlayamazsınız. Doğru zaman ve doğru rutinler ile çocuğunuzu deliksiz kaliteli uykulara kavuşturabilirsiniz. Uyku saatine yakın zamanlarda daha sakin aktiviteler tercih etmelisiniz.
Gündüz ise günde bir kere uyuması yeterlidir buda en fazla 2 saat olacak şekilde olmalıdır. 2 saati geçen uykular gece uykusunu da ertelemeye ve düzenin bozulmasına neden olabilir. Okul çağında olan çocukların gündüz uyuması daha zordur ve 4 yaşına gelen çocuklar artık gündüz uyumak istemeyebilir bu normaldir. Genelde bu yaşta çocuklar gündüz uykusunu bırakırlar.
Çocuğunuz uyumak istemese bile gün içinde dinlendirmeye özen göstermelisiniz uyumasın ama sakin etkinlikler yapsınki gece uykusun yorgun geçmek zorunda kalmasın. Rüya gören çocuğunuzuda sakinleştirip tekrar uykuya dönmesine özen gösterin onu oyalamak için uykusunu açmayın. Rutin bir kez bozulur ise sonrasında daha kötü yerlere gidebilir.
Ayrıca aynı odada uyumaya devam eden çocuklarında hemen odası ayrılmalıdır. Gelişim ve bireyselliği için bu çok önemli bir adımdır.
gündüz çok yorulursa gece iyi uyur yada gündüz uyumasın gece çok uyur
Çok yorulan ebbeklerde stres hormonu daha çok çalışacağı için uykuya geçmeleri ve uzun süre uykuda kalmaları zorlaşır. Bu nedenle yorulan bebek deliksiz ve kolayca uyumaz. Bu tamamen doğru bilinen yanlış bir bilgidir. Bebekleriniz uyuması gereken zamanda ve sürede uyumalıdır gece ve gündüzü yoktur. Ayrıca unutmayınki gündüz uykuları gece uykusunu destekler.
acıkınca uyanır
Geceleri derin uykuda olmadıkları anlarda bebek tekrar uykuya dönmeye çalışırken ağlayabilir bu dopaldır. Bunun acıkma ile alakası yoktur.gece beslenmesine alışan ebbek her gece bunu ister yani eğer doktorunuz artık gece beslemeyin diyor ise gece beslemeyi hemen bırakmalısınız çünkü o beslenme acıkmadan değil alışkanlıktandır.
gürültüye alıştır rahat edersin
Bebeğiniz 5-6 aya kadar evde sesi en aza indirmeli ve uyumasını sağlamalısınız. Çünkü o dönem tam gelişim dönemidir ve hep dediğimiz gibi 6 aya kadar bebek uyusun büyüsün. O aydan sonrada beyaz gürültü dediğimiz sesten destek alabilirsiniz. Bu seste dışarıdaki sesleri emerek hep aynı rutinde bir ses verilmesini sağlar bebeğinizde dış seslerden etkilenmez.
Güne dinç uyanmak ve aktif olmak için uyku evrelerinin tamamlanması çok önemli.zaten uyku başlı başına en önemli şeylerden biri yaşamamızda. Bu bebeklerde ekstra önemli çünkü organ gelişimleri dahil olmak üzere tüm gelişimlerini ve enerjilerini uykudan alıyorlar. Peki ne bu evreler?
Uyku iki farklı evreden oluşur;
Bunlardan biri REM diğeri Non-REM’dir. Yeni doğanların ilk aylarında yarı yarıya bu evreleri yaşarlar. Rem uykusunda bebeğiin beyin gelişimi oldukça fazladır çünkü beyine oksijen çok giden bir evredir. Bu evreler ortalama 45 dk gibi bir süreyler birbirini takip eder. Non-REM dediğimiz evrede ise onarım,öğrenme ve dinlenme olayları gerçekleşir. Bebeğinizin rem uykusunda olduğunu hareketlerinde anlayabilirsiniz. Çünkü rem uykusunda bebekler hareket eder kıpırdar hatta gözleri yarı açık bile olabilir. Bebekler 4. Aydan sonra yetişkinler gibi 90 dk yakın bir döngü içine girerler.
Non-REM evresinde hareket yoktur vücut gittikçe kendini salar dinlenir ve onarımlara başlar. Yetişkinlerde ve bebeklerin 4. Ayından sonra uykunun çoğu Non-REM kısmında geçer bu oran genelde %75 tir. Kalan %25 kısım ise REM kısmında geçer diyebiliriz. Tabiki bu kesin değildir ortalama bir değerdir. REM evresini bitirmeden uyandıysanız kendinizi yorgun ve hiç uyumamış gibi hissedebilirsiniz.
Non-REM süreci 4 evreden oluşur bu evreler bitince sıraya REM evresi girer. Bu döngü siz uyanıncaya kadar bir çok kez tekrarlanır. Yani uyku düzenli ve sistemli bir mekanızmadır lütfen bu bilgileri göz önüne alarak gerekli önemi sağlayalım.
Zor şartlar ile bebeğini uyutan anne tabiki bebeğini uyanmadan uyandırmak istemez. Fakat bazı durumlarda bebeğinizin daha iyi uyuyabilmesi için uyandırmanız gerekir. Bu durumlar nelerdir, ne zaman uyandırmamız gerekir hadi birlikte bakalım..
BEBEĞİNİZ GECE VE GÜNDÜZÜ AYIRT EDEMİYO İSE
Bebekler doğumdan sonraki ilk aylarda gece ve gündüzü ayırt edemezler. Geceleri sık sık uyanır, gündüzleride sanki geceymiş gibi uzun uyurlar. İşte gündüzleri uzun uyumalarının sebebi bu gece gündüz karmaşıklığıdır. Bebeğinize bu farkı anlatabilmek için geceleri karanlıkta gündüzleri ise aydınlıkta uyutmalısınız. Ayrıca gündüzleri uzun uyumasını engellemelisiniz yani nazikçe uyandırmalısınız.
BEBEĞİNİZİN GÜNDÜZ UYKULARI ÇOK UZUN İSE
4 ayın altında olan bebekler gündüzleri 4 saatten fazla uyumamalıdır. Eğer bu süre 4 saat ve üstünde olursa bebeğiniz gece uyumakta zorlanır. Gece ve gündüzü ayırt edemediği içinde en büyük desteği burada siz sağlamalısınız. Bebeğiniz gece uykuya geçmekte zorlanıyor ise lütfen gündüz uyku saatlerini gözlemleyin ve düzenlemeler yapın.
BEBEĞİNİZİN GÜNDÜZ UYKU SAYISINI AZALTACAK İSENİZ
Bebeğinizin ayına göre uyuma sayıları vardır. Büyüdükçe uykuya ihtiyacı azalır ve gün içinde uyanık kalma süreside artar. Buna bağlı olarakta uyku sayısında azalmaya gitmeniz gerekir. Bu azaltma işlemi bir gümnde yapılmaz bu bir süreçtir ve bebeğin düzenini etkilemeden yavaş yavaş yapılmalıdır. Yeni sisteme alışmakta zorlanan bebeği zaman zaman siz uyandırmak zorunda kalabilirsiniz. Ayına göre ayarlanan biyolojik saat ile bebeğinizi bazen uyandırarak adapte olmasınız hızlandırırsınız. Burada önemli bir diğer nokta ise bebeğinizi her gün siz uyandıramazsınız. 10 gün boyunca siz uyandırabilirsiniz ilk baştaki süreçte ama bebeğiniz hala adapte olmadıysa ve siz uyandırmadan yeni saatine alışıp kendi uyanmıyor ise bunun sebebi başka bişey olabilir.
BEBEĞİNİZ GECE UYANMALARI YAŞIYOR İSE
Diyelimki bebeğiniz gece uyandı ve tekrar uyuyamadı sizde bebeğinizi uyutmak için çok zaman harcadınız. Ertesi gün ise fazla uyudu ve hiç uyanmadı. Bebeğinizi uykuya bırakırsanız bu döngü haline gelir ve bebeğiniz her gece uzun uyanmalar yaşayabilir. Bu nedenle eğer böyle bir problem sık yaşanıyor ise uyku düzenini baştan yapmalı ve gündüz uykularını sınırlamanız gerekebilir.